Verksamhet

Regulan

Gillets stadgar benämns Regulan och är avfattad i en språkdräkt med lite gammaldags klang. Här framhålls givetvis Gillets förträfflighet i största allmänhet. Här beskrivs vidare vilka sammankomster som ska arrangeras samt formerna för dessa, vilka egenskaper sällskapets medlemmar bör besitta, hur rådet ska vara sammansatt samt att en krönika ska ges ut med någorlunda jämna mellanrum.

Raadh

Kristofferstämman

Våra namnsdagar vilar till stora delar på den medeltida helgonkalenderns grund. Kristofferdagen infaller den 15 mars och då hålls också Gillets Kristoffersstämma. Stämman förrättar inval och fungerar samtidigt som sällskapets årsmöte. Vid kaffet talar inbjuden orator över något historiskt ämne med Kalmaranknytning.

BartelsmassBartelsmässträffen

Bartolomeus var en av Jesu lärljungar och hans namnsdag är den 24 augusti. Då, medan sensommarvärmen ännu dröjer kvar, brukar vi arrangera ett gemensamt, guidat studiebesök någonstans i Kalmars närhet. Det kan t ex röra sig om en utställning eller ett kulturminne av något slag.

Ceciliastämman

Ceciliadagen infaller den 22 november. Sankta Cecilia var kyrkomusikens speciella skyddshelgon, vilket föranleder Gillet att i samarbete med stadens domkyrka inledningsvis bjuda på ett halvtimmes musikprogram. Stämman förrättar inval och vid kaffet talar inbjuden orator över något historiskt ämne med Kalmaranknytning.

SanktaCecilia_kyrkomusikens_skyddshelgon

Sankta Cecilia, kyrkomusikens skyddshelgon, firas den 22 november. Gravyr från 1497.

Kalmarevisan

Att markera stämmans öppnande genom att sjunga Kalmarevisan är ett måste vid Gillets middagssammankomster:

//:Uti Kalmare stad, ja där finnes ingen kvast://
förrän lördagen.

Ref:

Hej dick och hej dack
Jag slog i och du drack
Hej dicko-dickom-dack
Hej falle-ralle-ra
Uti Calmare stad, ja där finnes ingen kvast
förrän lördagen.

Gillets Panerynge under Ceciliastämman 2013 var Stadshotellets Stora Festsal.

Gillets Panerynge under Ceciliastämman 2013 var Stadshotellets Stora Festsal.

//:När som bonden kommer hem, kommer bondegummar ut://
och är ful i sin trut.

//:Var är pengarna du fått? Jo, dom har jag supit opp://
uppå Kalmare slott.

//:Va skau bonnen hau te maut? Sura siller å potaut://
De blir sillsallaut.

Panerynge

Denna dunkelt klingande benämning avsåg ursprungligen det medeltida Kristoffersgillets gilleshus i Kalmar. Flera lärde har grubblat över ordets härledning och betydelse utan att egentligen komma fram till något övertygande resultat. Idag avser vi med begreppet kort och gott gillets festlokal, varhelst den må ligga i staden.

Kristoffer_statyBestående insatser

År 1923 initierade Gillet utgrävningsarbeten i Gamla stan. Sven Rosman genomförde då arkeologiska undersökningar av framför allt den medeltida ringmuren och gamla kyrkogården med grunden till den stora Bykyrkan. Detta ledde till att Gillet i slutet av 1930-talet genomförde en insamling för att resa ett Kristoffersmonument på Bykyrkans plats. Bronsskulpturen av Kristoffer skapades av konstnären Arvid Källström från Påskallavik.

Krönikan

Redan under Gillets andra verksamhetsår (1922) gavs den första krönikan ut och serien fortsätter alltjämt. Det har under årens lopp blivit flera tusen sidor fullmatade med allt ifrån små intressanta Kalmarnotiser till djuplodande källforskning. De senaste årgångarna ha varit tematiska till innehållet och beskrivit Musiken i Kalmar, Dolda rum och Kalmarkriget. Den sistnämnda blev en enorm publik succé och fick tryckas i en andra upplaga! Äldre nummer av krönikas finns att beställa!

Gillets Råd

Åldermannen för den blomstrande staven och är given all makt.

Vicarius biträder samt bevarar Gillets stora Signet.

Skrifvaren nedtecknar vad som sig i Gillet tilldrager.

Kistemannen har uppsikt över Gilleskistan och dess innehåll.

Historicus är rask i bokliga ting och svarar för Gilleskrönikan.

Skaffaren tillreder Gillets banketter med palt, pölsa och mumma.

Tapparen biträder Skaffaren vid bankettens anordnande.

Präntaren har uppsikt över Gillets Systra- och Brödralängd.

Stufwuväcktaren är nära förbunden med Belätet

Dessutom finnes externa Räfstemän.